Ongewenste omgangsvormen (VPO) en Integriteit (VPI)
Een veilige werkplek, dat is toch vanzelfsprekend? Helaas wijst de praktijk anders uit.
- Die collega die op het eerste gezicht zo vriendelijk leek is de laatste tijd wel erg amicaal.
- Een humeurige leidinggevende die zijn voorkeur voor teamleden niet onder stoelen of banken steekt.
- De leraar of conciërge die jou indringend aankijkt, maar niet op ooghoogte.
- Een groep collega’s die het op jou voorzien heeft: wat begon met een onschuldig grapje is uitgemond in structurele pesterijen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van ongewenst gedrag op de werkvloer die zorgen voor een onprettig, beangstigend en onveilig werkklimaat. Niet zelden is sprake van ongelijke machtsverhoudingen. Hoe je hiermee omgaat is voor iedereen verschillend. Een enkeling weet het ongewenste gedrag te pareren, de ander ondergaat het gelaten in de hoop dat het wel overwaait en weer een ander lijdt zodanig onder de bejegening dat er gevoelens van stress en zelfs burn-out ontstaan.
Hoe zorg je dat het ongewenste gedrag stopt? Het is niet iedereen gegeven om assertief en adequaat te reageren richting ‘dader’ en bovendien sluipt het gedrag er vaak ongemerkt in. Ook self-blaming speelt een rol:
- Mogelijk vond je de complimentjes en seksuele toespelingen in het begin nog wel vleiend en heb je daardoor het gevoel dat je aanleiding hebt gegeven.
- Je vraagt je af of je harder had moeten werken om in het gevlei te komen bij je leidinggevende.
- Had je het gedrag kunnen voorkomen met een degelijker kledingstijl?
- Misschien heb je zelf het hardste gelachen om die eerste grap en daarmee een verkeerd signaal afgegeven?
"Heb ik het wel goed gezien? Stel ik me niet aan? Hij heeft ook leuke kanten. Het is niet altijd vervelend op de afdeling, soms is de sfeer wel goed. Wat haal ik overhoop? Wat zijn de consequenties?"
Blootstelling aan ongewenst gedrag kan grote gevolgen hebben In het minste geval leidt het tot piekeren en onzekerheid. Het kruipt onder je huid en zorgt voor slapeloze nachten. Het vertrouwen in mensen neemt af, je bent steeds meer op je hoede. Dit heeft ook effect op je sociale leven en kan uiteindelijk zelfs leiden tot psychische en fysieke klachten.
Het is dan ook van groot belang dat je ongewenst gedrag bespreekbaar maakt. Als jouw leidinggevende een brug te ver is, te dichtbij staat of juist de veroorzaker van het ongewenste gedrag is, dan is de vertrouwenspersoon de aangewezen persoon.
Extern vertrouwenspersoon
Als extern vertrouwenspersoon, objectief en onafhankelijk t.o.v. de organisatie, help ik jou graag als klankbord en begeleider. Ik luister naar jouw verhaal, geef ruimte aan jouw emotie en stel verdiepende vragen. Samen nemen we de opties door terwijl jij te allen tijde de regie houdt. Jij bepaalt of je alleen je verhaal wilt doen of ook stappen wilt ondernemen. Ik verhelder de mogelijkheden en gevolgen. Wat je ook besluit, ik sta naast jou!
Je kunt zonder medeweten van jouw werkgever een afspraak maken met de vertrouwenspersoon.
Een extern vertrouwenspersoon rapporteert eenmaal per jaar in algemene zin over de gevoerde gesprekken. Denk aan een opgave van het aantal gesprekken en welke tendensen zijn waargenomen. Dit rapport is niet te herleiden naar individuele personen. Met deze werkwijze blijft jouw privacy gewaarborgd.