Werkgever

De voordelen van coaching

Meerwaarde coaching

Veel werkgevers en instanties hebben de meerwaarde van coaching op de werkvloer al ervaren. Mocht u nog onbekend zijn met het fenomeen of twijfelen over de opbrengst: onderstaande voordelen spreken voor zich.

1. Zelfreflectie en motivatie

Coaching zorgt voor zelfreflectie. Medewerkers die naar zichzelf kunnen kijken en zich bewust zijn van hun eigen kwaliteiten, valkuilen en drijfveren zullen met ditzelfde bewustzijn al dan niet kiezen voor een baan bij uw organisatie. Als zij besluiten te blijven dan is sprake van intrinsieke motivatie om bij uw organisatie te werken. Zij zullen zich voor de volle 100% inzetten en zich mede verantwoordelijk voelen voor het resultaat van de organisatie.

Zelfreflectie maakt bovendien de communicatie met uw medewerkers makkelijker, zowel 1 op 1 als groepsgewijs. Ook vergroot het de kans op een aanspreekcultuur: een werkcultuur waarin men zich veilig genoeg voelt om zichzelf uit en de ander aan te spreken.

Met andere woorden: zelfreflectie en motivatie straalt rechtstreeks af op uw organisatie!

2. Zicht op inzetbaarheid, voorkom weerstand

Komt dit u bekend voor: u koopt een peperdure groepstraining in maar het gewenste resultaat blijft uit. Hakken in het zand, ontevredenheid, onzichtbaarheid, stress. Grote kans dat er simpelweg geen aansluiting is tussen de kwaliteiten en drijfveren van uw medewerkers en de aard van de training of begeleiding. Niet zo gek natuurlijk want ieder mens is uniek en draagt een eigen geschiedenis en waarneming met zich mee. Dit in combinatie met groeps- en werkdruk kan leiden tot weerstand.

In 1 op 1 loopbaancoaching gaan we op zoek naar de kern van uw medewerkers. Wie zijn zij en wat drijft hen ten diepste. In hoeverre sluit dit aan bij de waarden van uw organisatie en de functie die zij bekleden. Wat hebben zij nodig om te groeien en zich te ontwikkelen tot assertieve, coöperatieve en zelfverzekerde medewerkers met een persoonlijke drive en ‘hart voor de zaak’. En op welke plek komen hun talenten het beste tot hun recht.

Kortom: niet generaliseren maar individualiseren d.m.v. 1 op 1 coaching!

3. Preventie

Medewerkers met stressklachten zijn minder productief. Of de klachten nu werk- en/of privé gerelateerd zijn, zij komen vroeg of laat hoe dan ook tot uiting. Hetzij in verminderde werklust of productiviteit; hetzij in geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Coaching kan deze nadelige gevolgen verhelpen dan wel escalatie helpen voorkomen.

Medewerkers die kampen met stressklachten zijn gebaat bij tijdige inzet van coaching. Wandelcoaching is hiervoor bij uitstek geschikt. Even uit het stramien van de werkomgeving in de inspirerende natuur om tot rust te komen en te relativeren. Zij krijgen handvatten om signalen van stress voortaan tijdig bij zichzelf te herkennen en hier op een gezonde manier mee om te leren gaan. Hiermee wordt ziekteverzuim voorkomen.

Het aanbieden van coaching toont aan dat u zich bekommert om het welzijn van uw medewerkers. Positieve aandacht zorg voor een positief effect op herstel.

Onthoud: wat u uw medewerkers gunt en geeft, vertaalt zich dubbel en dwars terug in loyaliteit, inzet en productiviteit!

4. Re-integratie

Als medewerkers onverhoopt uitvallen in verband met ziekte zoals bijv. een burn-out is wandelcoaching een effectieve manier om het herstelproces op gang te brengen zonder dat men zich opgejaagd voelt. Tegen coachend wandelen in de natuur is geen enkele andere aanpak van overspannenheid en burn-out opgewassen.

Wandelcoaching kan worden ingezet als onderdeel van re-integratie. Bedrijfsartsen zullen dit van harte ondersteunen.

Coaching bij herstel van burn-out leidt vaak tot bezinning en nieuwe inzichten. Gevolg hiervan kan zijn dat de oorspronkelijke wens om terug te keren naar de eigen functie verandert in het verlangen naar een andere beroepsinvulling, al dan niet binnen de eigen organisatie. Hier liggen kansen voor u als werkgever.

Conclusie: coaching bij re-integratie kan leiden tot verrassende inzichten en wenselijke mobiliteit!

5. Financieel

Ook vanuit financieel oogpunt kan de inzet van coaching lucratief zijn. Coaching is een relatief goedkope vorm van ontwikkeling afgezet tegen allerlei workshops, trainingen en inhoudelijke opleidingstrajecten. Het leidt doorgaans bovendien tot onbetaalbare inzichten en persoonlijke groei waar u als werkgever nog jarenlang de vruchten van kunt plukken.

Coaching kan worden aangeboden als invulling van het jaarlijks gereserveerde persoonlijke ontwikkelbudget. Hiermee profiteert u als werkgever optimaal van de investering (anders dan wanneer uw medewerkers kiezen voor een niet werk-gerelateerde optie).

Een tijdig ingezet coachingstraject kan voorkomen dat u medewerkers een volledig outplacementtraject dient aan te bieden. Ook hier is sprake van een flinke kostenbesparing.

Conclusie: de inzet van coaching levert doorgaans meer op dan het kost!

 

*Let wel: coaching is te allen tijde een persoonlijk proces. De daadwerkelijke resultaten van de coaching zijn pas achteraf te beoordelen.

Benieuwd wat ik voor uw organisatie kan betekenen?

Ik ga graag met u in gesprek!