Vertrouwenspersoon

Wat is een vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen en Integriteit?

Ieder mens heeft recht op een veilige omgeving. Voor werknemers is dit recht beschreven in de Arbowet. Het is een verantwoordelijkheid van werkgevers om beleid te voeren om ongewenste omgangsvormen te voorkomen. Organisaties met meer dan 50 medewerkers zijn daarnaast verplicht een interne meldregeling Integriteit te hebben zodat misstanden veilig gemeld kunnen worden. 

Als medewerkers zich onvoldoende veilig of beschermd voelen kunnen zij zich wenden tot een vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen en Integriteit om hun verhaal te doen, te sparren over de opties en eventueel tot melding over te gaan. 

Wat zijn ongewenste omgangs- vormen?

Agressie en geweld, discriminatie, (seksuele) intimidatie en pesten zijn voorbeelden van ongewenste omgangsvormen.

Dit gedrag wordt als grensoverschrijdend of kwetsend ervaren en heeft tot doel of gevolg dat een medewerker zich niet langer veilig voelt op de werkplek.

Wat zijn Integriteitsschendingen?

Machtsmisbruik, corruptie, fraude, diefstal, misbruik van bevoegdheden, lekken van informatie en belangenverstrengeling zijn voorbeelden van integriteitsschendingen. 

Het gaat om misstanden waarbij het maatschappelijk belang in het geding is.

Uw vertrouwenspersoon

Ik ben Cécile Weenink, als vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen en Integriteit opgeleid door Van Oss en Partners. 

Van nature ben ik communicatief, empathisch, integer en toegankelijk. Deze eigenschappen helpen bij het creëren van een veilige en vertrouwde sfeer zodat melders zich op hun gemak voelen en zich vrij voelen om hun verhaal te doen. Mijn achtergrond in de sociale sector en ruime ervaring in management bieden een mooi referentiekader. 

Vanuit oprechte interesse in het welzijn van de ander en een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel ligt de functie van vertrouwenspersoon mij na aan het hart. Het raakt mij als ik zie dat mensen buiten de boot vallen, onder druk worden gezet, ongelijk of onwaardig behandeld worden. Hier is nog zoveel winst te behalen. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

Een veilige omgeving waarin mensen zich gehoord en gezien voelen is een eerste vereiste voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit komt zowel werknemer als werkgever ten goede. 

Benieuwd wat ik voor uw organisatie kan betekenen?

Ik ga graag met u in gesprek!