Coaching

Loopbaancoaching versus Wandelcoaching

Definitie van een loopbaancoach: 

‘Een loopbaancoach begeleidt mensen om hun loopbaan een verdere invulling te geven, bijv. bij het kiezen van een opleiding, een carrièreswitch of het zoeken naar werk’.

Loopbaancoaching vindt van oudsher meestal binnen 4 muren plaats terwijl wandelcoaching zich buiten afspeelt. Voor beide opties valt iets te zeggen. In een binnenruimte ben je niet afhankelijk van het weer en word je niet snel afgeleid. De ruimte voelt vaak vertrouwd en is praktisch bij het maken van notities, doornemen van opdrachten en bij de inzet van loopbaanspellen etc.

Bij loopbaancoaching staat altijd een loopbaanvraagstuk centraal.

Definitie van een wandelcoach: 

‘Een wandelcoach is iemand die al wandelend door de natuur mensen begeleidt en ondersteunt, en daarbij gebruikmaakt van wat er in de omgeving gebeurt of wat er te horen of zien is’.

De kracht van wandelcoaching ligt in de rustgevende, inspirerende omgeving, de steeds wisselende weersomstandigheden, het letterlijk in beweging zijn, de ongedwongen sfeer die al snel ontstaat doordat je elkaar niet voortdurend hoeft aan te kijken en de oneindige mogelijkheden die de natuur biedt bij het inzetten van inzicht gevende oefeningen.

Bij wandelcoaching kan een loopbaanvraagstuk centraal staan maar dit hoeft niet.

ermelo_coaching

Als gecertificeerd loopbaancoach en wandelcoach heeft Walk of Life Coaching de kracht van beide coachingsvormen ervaren. Wij bieden dan ook beide opties aan en waar mogelijk en wenselijk combineren we deze. Uiteraard altijd in overleg met jou.  

Veelgestelde vragen

Vraagt wandelcoaching om speciale kleding en/of schoenen?

Nee hoor, we gaan geen marathon lopen dus trek vooral iets aan waar jij je comfortabel in voelt. Uiteraard wel aangepast aan de weersomstandigheden.

Gaat wandelcoaching door bij slecht weer?

Ja, bij regen, hagel, sneeuw en wind gaan de wandelsessies gewoon door. Dit kan zelfs verfrissend en verhelderend werken!

De grens ligt bij extreme weersomstandigheden waardoor we elkaar niet meer goed kunnen verstaan of de veiligheid in het geding is. In dat geval bespreken we samen of we uitwijken naar een alternatieve locatie of de afspraak verzetten.

Ik heb fysieke klachten. Is wandelcoaching dan wel voor mij weggelegd?

Wandelcoaching is juist geschikt voor jou. Alleen al door aanwezig te zijn in de natuur laad jij op. We passen het tempo en de intensiteit van de coaching aan aan jouw gezondheid en bouwen langzaam op.

Gaat het bij wandelcoaching om zoveel mogelijk meters maken?

Nee absoluut niet. Afstand en snelheid hebben niets te maken met wandelcoaching. We wandelen in rustig tempo en zullen af en toe even stilstaan of nemen naar wens plaats op een bankje of boomstam.

Is wandelcoaching zweverig?

Integendeel, wandelcoaching is een doelgerichte, oplossingsgerichte vorm van coachen met gebruikmaking van wat zich in de natuur aandient. Concreet en inzichtelijk, aardser kan bijna niet!

Is wandelcoaching bewezen effectief?

Prof. Dr. Agnes v.d. Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving, heeft wetenschappelijk onderzoek verricht naar het effect van wandelcoaching in de natuur. Dit heeft geleid tot de prachtige conclusie dat wandelcoaching ‘aantoonbare significante positieve effecten heeft op (werk)stress, welzijn en gezondheid’.

Voor het volledig onderzoeksrapport klik op deze link: http://www.agnesvandenberg.nl/rapport_wandelcoaching.pdf

Wordt wandelcoaching vergoed?

Ondanks het bewezen positieve effect op de gezondheid komt wandelcoaching nog niet voor vergoeding in aanmerking door zorgverzekeraars. Hier wordt achter de schermen hard aan gewerkt.

Wel raken steeds meer werkgevers overtuigd van het belang van (wandel)coaching ter voorkoming van stress en burn-out. Informeer dus eens bij jouw werkgever naar de mogelijkheden. Veel CAO’s voorzien in een gereserveerd budget voor persoonlijke ontwikkeling dat mag worden besteed aan coaching.

Ben je geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt vanwege stress of burn-out dan kan wandelcoaching worden ingezet als onderdeel van jouw re-integratie. Je kunt dit bespreken met je leidinggevende en/of bedrijfsarts.

Wordt loopbaancoaching vergoed?

Binnen HR is er vaak een opleidings- of bijzonder budget wat je mag besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Coaching is relatief goedkoop en effectief voor organisaties. Niet alleen jij, maar ook je werkgever heeft er plezier van als jij positief en vitaal in het leven staat, zowel privé als op het werk.

In de meeste CAO’s is een persoonlijk ontwikkelingsbudget vastgesteld dat je o.a. kunt inzetten voor (loopbaan)coaching.

Onder bepaalde voorwaarden kun je loopbaancoaching als particulier fiscaal aftrekken. Informeer eens bij de Belastingdienst of jij hiervoor in aanmerking komt.

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan het coachingstraject?

Naast de daadwerkelijke coachsessies ben je enige tijd kwijt aan thuisopdrachten en verwerkingsopdrachten. Hoeveel tijd dit vergt is afhankelijk van het gekozen traject. Loopbaancoaching aan de hand van het Loopbaankompas (zie pagina Loopbaancoaching) vraagt ten minste 1 à 2 uur voorbereiding per sessie.

Daarnaast zal je merken dat er een persoonlijk ontwikkelingsproces op gang komt dat jou dagelijks gaat bezighouden.